Deze Drone Cup Twente is bedacht door docent Bas Abbink en opgezet in samenwerking met ons, HCS uit Hengelo en partner X-wall. Dit innovatieve bedrijf heeft voor andere deelnemende scholen, waaronder ook IKC Prins Constantijn uit Goor en IKC Bentelwijz uit Bentelo, een pakket samengesteld met daarin een drone en andere benodigdheden. Niet alleen voor de wedstrijd maar ook als lesmateriaal voor de scholieren.
Voorbereiden op de toekomst
Abbink: „Natuurlijk is het vliegen met drones heel leuk voor de scholieren, maar er komt veel meer bij kijken. Zo moeten ze bijvoorbeeld ook aan de slag met het programmeren. Als je kijkt naar de maatschappelijke veranderingen, dan is dat iets dat de kinderen straks nodig hebben. Kijk bijvoorbeeld naar hoe het werk van een winkelmedewerker veranderd is. Die moeten tegenwoordig niet alleen meer producten verkopen, maar ook verstand hebben van allerlei digitale systemen. Met dit soort projecten binnen het kader van de digitale geletterdheid bereiden we de scholieren daar op voor.”
Jong geleerd is oud gedaan
En dat geldt niet alleen voor de bovenbouw. De drones zijn weliswaar bedoeld voor de groepen 7 en 8, maar ook de jongste scholieren maken al kennis allerlei innovatieve projecten. Zo zijn er in het ‘Ontdeklab’ Bee-bots die op een missie gestuurd kunnen worden, 3D-printers die van alles kunnen maken en Lego dat geprogrammeerd kan worden. Van Loenen: „Door hier al vroeg mee te beginnen, voorkom je dat de scholieren na de basisschool een achterstand hebben. Voor ons is het daarnaast erg belangrijk om de kennis die we vergaren te delen met andere scholen.”
Natuurlijk is het vliegen met drones heel leuk voor de scholieren, maar er komt veel meer bij kijken, Bas Abbink, docent
4 challenges
Léo Cattier (10), Mick Nijland (11), Ties Morssinkhof (10) en Stijn Haverkate (10) vormen na een interne voorronde het team dat op 8 februari IKC Magenta gaat vertegenwoordigen bij de eerste editie van de Drone Cup Twente. De afgelopen weken zijn ze al druk aan het oefenen geslagen. Het programma bestaat uit vier challenges, waaronder een race, een behendigheidsparcours en een element waarbij de drone vooraf geprogrammeerd wordt en vervolgens een parcours moet afleggen.
Vol vertrouwen
Léo Cattier is volgens zijn medescholieren de beste dronebestuurder en hij gaat dan ook de race doen. „Mijn oom heeft een drone die 60 kilometer per uur haalt en daar vlieg ik ook geregeld mee. Dit is een drone speciaal voor binnen die 30 kilometer per uur haalt. Dat maakt het wel wat makkelijker.” Voor de andere opdrachten moet nog iemand worden aangewezen, maar het team is vol vertrouwen. De medailles, uiteraard geproduceerd met de eigen 3D-printers, liggen al klaar. „Deze wedstrijd gaan we sowieso winnen.”